GIMNÁZIUMUNKBAN A KORMÁNY RENDELKEZÉSÉNEK MEGFELELŐEN DIGITÁLIS MUNKAREND kerül bevezetésre!
Kérjük kövessék figyelemmel oldalunkat!
Főooldal
RENOVABIS PÁLYÁZAT 2015

RENOVABIS PÁLYÁZAT 2015

Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet

 

„Roma tanulók integrációjáét segítő tanórán kívüli tevékenységek”  

560.000,-Ft

 

Pályázati projektunk célja egy olyan érzékenyítő program megvalósítása volt, amely a mostani fiatal nemzedék számára a jövendő elkerülhetetlen kérdését járja körül. Magyarországon, de régiónkban különösen jellemző a roma/cigány lélekszám emelkedése, így fiataljaink számára nagyon fontos, hogy ne csak a média sokszor torzító, vagy az előítéletektől terhes mindennapi beszédmód alapján tájékozódjanak a cigányság helyzetéről, lehetőségeiről. Ennek legfontosabb lépése az ismeretszerzés, amely különböző csatornákon, életkori sajátosságoknak megfelelően valósult meg.

A filmklubot dr. Bódis Zoltán romológus szakember, mesekutató szervezte, amelyen meghívott előadók is szerepeltek (dr. Biczó Gábor  – Miskolci Egyetem, dr. Bálint Péter , DE-GYFK Roma Szakkollégium). A filmklub programját valójában kisebb orientáló filmrészletek adták, amelyeket közösen vitattunk meg egy-egy osztállyal.  Eredményesnek tűnik ez a forma, ezért a jövőben is szeretnénk folytatni.

A fiatalabb korosztály számára a meseműhely programot valósítottuk meg, amely részben a Vojtina Bábszínházzal együttműködve valósult meg, ahol saját diákjaink számára ritus-játék foglalkozásokat tartottak a felkért előadók, különböző néphagyományokhoz kapcsolódóan. Ezt egészítette ki egy speciális program, amely Danyi Dorottya mesemondó és dr. Bódis Zoltán mint mesekutató Egyeken a testvériskolánk kisdiákjai számára valósítottak meg, ahol nagyon magas a roma származású diákok aránya, így nekik egy eredeti Bari Károly gyűjtéséből származó cigánymese komplex feldolgozása révén  idéztük fel a cigány hagyományok világát.

Az intézményben a cigányság történetével kapcsolatos fotókiállítást is rendeztünk, illetve olyan állandó tablók is készültek, amelyeket az oktatásban más alkalmakkor is hasznosítani tudunk. A kiállítás kapcsán vetélkedőt is szerveztünk, ahol a legjobban szereplő diákokat jutalmaztuk.

Tehetséges roma diákunk részére az idei félévben  nyelvvizsgaelőkészítő foglalkozást tartottunk.