Főooldal
Virtuális könyvtár

Virtuális könyvtár

 

KÖNYVTÁRI INFORMÁCIÓK/ÜZENETEK

 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának öt középiskolája, a Fazekas Mihály Gimnázium, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium, Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola, Vegyipari Szakközépiskola, konzorciumban az egyházmegyei fenntartású Szent József Gimnázium és Kollégiummal és a létavértesi Irinyi János Általános Iskola és Városi Könyvtárral 44.653.062,- Ft összegű európai uniós támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében.

TÁMOP-3-2-4-08/1

Konstrukció címe: “Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében – Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés.

Projekt címe: “Iskolai könyvtárak a jövő nemzedékének szolgálatában.” A nem formális és informális képzés támogatása a debreceni és a létevértesi intézményekben.

Pályázó: Debrecen Megyei Jogú Városi Önkormányzata Végrehajtó Szervezete a Polgármesteri Hivatal – 4024 Debrecen, Piac u. 20.

A pályázat többek között lehetőséget nyújt a könyvtárak állományának teljes feldolgozására a Szirén könyvtári programmal. A Szirén Integrált rendszer használatával a könyvtárak egy közös nagy Országos Virtuális Könyvtár részeivé válnak. Online, osztott virtuális könyvtár ez, mely alapját képezi a Kárpát-medencei Közös Katalogizálásnak. Az adatbázisban minden könyvtár minden adata egyetlen kereséssel lekérdezhető, tehát az adatbázis egyúttal lelőhely adatbázisként is működik. Ha bárhol feldolgoznak egy dokumentumot, az azonnal fölkerül az internetre, mindenki számára elérhető. A résztvevő könyvtárak adatbázisai egymástól függetlenül tárolódnak, a keresők pillanatok alatt végigkeresik az összes adatbázis összes adatát. Jelenleg kb. 20.000.000 leírás található a szerveren.

Lelőhely adatbázisként könnyedén ki lehet választani, hogy egy adott dokumentum, amelyet egy olvasó keres, s az a helyi könyvtár állományában nem szerepel, melyik legközelebbi könyvtárban található. Ezután a program segítségével, interneten keresztül azonnal elindítható a könyvtárközi kölcsönzés is.

A konzorcium minden tagja közös informatikai rendszert alkalmazva dolgozza fel elektronikusan az állományát. Ezzel a tanulók oktatási anyagokhoz való hozzáférése megnövekszik, és ki tudják küszöbölni az egyes iskolai könyvtárak hiányosságait.

A tagok könyvtárainak közös honlapon történő megjelenése, a honlap 24 órás elérhetősége lehetővé teszi az otthonról történő keresést, a kölcsönzés meghosszabbítását vagy a szükséges dokumentumok előjegyzését. A könyvtári honlapok fejlesztésével lehetővé válik kulturális és közhasznú tartalmak hozzáférése, helytörténeti és helyismereti információk elérése.

A pályázatból támogatható másik fontos tevékenység az olvasáskultúra fejlesztése, a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése, helyi programok szervezése. Ennek keretében 2012 februárjáig a hét iskolai könyvtár mindegyikében felváltva havonta könyvtárismereti, könyvtárhasználati programokat és versenyeket tartanak. Ilyenek például, a Gábor Dénes életéhez kapcsolódó könyvtári verseny; Létavértesen az Irinyi Jánoshoz kapcsolódó helytörténeti verseny a könyvtár, az iskola udvarán található kiállítóterem és arborétum helyismereti anyagainak felhasználásával; a katolikus iskolák találkozója és a Szent József nap keretében rendezett könyvtári program.

A támogatás lehetővé teszi azt is, hogy a könyvtárostanár kollégák akkreditált szakmai továbbképzéseken (A könyvtárpedagógi módszertana, Tehetséggondozás a könyvtárban, Könyvtárinformatikai továbbképzés) és idegen nyelvi tanfolyamokon vegyenek részt a pályázat megvalósításának idején.

A felhasználható keret 6,9 százalékából a hét könyvtár könyvtári bútorok beszerzésével korszerűsítheti berendezését.