Főooldal
Mobil NOCOSOO vadász – UT-2020-0011

Mobil NOCOSOO vadász – UT-2020-0011

 

 

 

 

 

A pályázat célja:

Az elektrokémiai érzékelőkkel képesek lehetünk NO2,O3,CO,SO2 kimutatására. Ezek a gázok lokálisan, forgalmas utaknál egészségkárosító értéket vehetnek fel a nap egyes szakaszaiban. Az elektrokémiai érzékelők igen kis mennyiségben képesek mérni, de lassan működnek és mivel analógok. Egyedileg tervezünk: kompakt szenzorokat, gps-t, kiolvasó elektronikát, akkut, kommunikációs interface-eket és megjelenítőt tartalmazó eszközt, amivel fel fogjuk térképezni Debrecen veszélyes helyeit.

 

A kutatási program: 

A városi levegő egészségkárosító hatásának több összetevője van. Ezek némelyike, főleg a szálló por ilyen, nagy területen terül el, amit a néhány állandó mérőállomással meg lehet figyelni, lehetséges figyelmeztetéseket, riasztásokat kiadni. Néhány összetevő azonban csak ideiglenesen, kis területen éri el a hatósági küszöbértéket, ha épp itt nincs mérőállomás, akkor ezek a lokális veszélyes pontok rejtve maradnak. Erre a középiskolásokat leginkább érintő példa a forgalmas buszmegálló a reggeli vagy esti csúcs idején. Létrehozunk egy hordozható mérőműszert, ami képes a NO2, SO2, CO, O3-at mérni, ezzel feltérképezzük az iskolánk tanulói által legtöbbet használt buszmegállókat és ajánlásokat adunk, mikor hol nem érdemes a megálló közvetlen közelében várakozni, hogy ne terheljük a szervezetünket ezekkel a gázokkal. Átnézzünk az EU ajánlásait a témában és beszámolónkban felhívjuk a város vezetésének a figyelmét a problémára.

Hipotézis: A piacon beszerezhető elektrokémiai gázérzékelők képesek az emberi szervezet számára már veszélyes kis mennyiséget is kimutatni, ezekhez kiolvasó elektronikát és adatfeldolgozót készítve egy térképet tudunk készíteni a városi szennyezettségről. A diákok munkájuk során megismerkednek a hivatalos határértékekkel és a mérési módszerekkel, közlekedésükben tudatosabbá válnak és ezt adatokkal alátámasztva terjesztik diáktársaik közt.

Pedagógiai eredmények: A műszer összeállítása közben megismerkednek a 3d nyomtatással, elektronikai eszközök tervezésével és összerakásával, adatgyűjtés menetével és az adatok elemzésével. Ezek így egységes folyamatként nem jelennek meg más órákon, ízelítőt kapnak az innováció menetéből. Érzékenyebbek lesznek a környezetvédelemre és betekintést kapnak abba, hogy várostervezéssel, hogy lehetne a közlekedéssel együtt járó légszennyezettséget csökkenteni. Fejlődik a kommunikációs készségük, beszámolót írnak, előadást tartanak a munkájukról.

Hasznosulás: Városi oktatási intézmény diákjaiként képesek iskolatársaik és igény szerint más iskolák diákjainak segíteni a napi életük tervezésében, amivel minimalizálják a légszennyezettség egészségkárosító hatásait.

 

A pályázati támogatás összege: 750 000 Ft