Főooldal
Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetői, pedagógusai, a barátok, diáktársak mély megrendüléssel osztoznak a fiatal diákjaink tragikus halálát gyászoló családok fájdalmában.

2015. november 14-én és 2016. január 19-én az iskola ugyanazon osztályából két diák önkezével vetett véget életének, egyelőre ismeretlen okokból.

Egyes médiaportálok alaptalan, a facebook oldalain is megjelent további, téves információkat tettek közzé. Arra kérjük a médiaportálokat, hogy csak az érintett gimnázium által kiadott hivatalos közleményt vegyék alapul.

A közvetlen tények tárgyszerű feltárása, a körülmények pontos vizsgálata a rendőrség feladatkörében zajlik. Már az első haláleset óta az iskola lelki vezetője, az iskolapszichológus az intézmény pedagógiai programjának megfelelően a közvetlenül érintett diákközösséggel folyamatosan foglalkozik, az intézmény egészét átfogó kríziskezelést külső szakemberek segítik, az intézmény szorosan együttműködik az egészségügyi, rendőrségi szakemberekkel. A rendkívüli válsághelyzetben a fenntartó külön támogatásról gondoskodik, lelki támogatást és szakmai segítséget egyaránt biztosít.

Szülőként, pedagógusként, segítőként újabb és újabb kihívásokat élünk meg a serdülő gyermekek lelki és testi változásaival és az ezekből következő kritikus helyzetek kezelésével kapcsolatban. A kamaszkori öngyilkosságok hátterében összetett okok, pszichológiai, környezeti és társadalmi faktorok együttese áll. Az intézmény pedagógusai a Forrás Lelki Segítők Egyesületével közösen kidolgozott komplex iskolai egészség- és készségfejlesztő programot indítottak el, amelynek rövidtávú elemei a jelen helyzet közvetlen feldolgozásában segítik diákjainkat, hosszú távú elemei pedig a preventív lehetőségeket teremtik meg.

Hálás szívvel köszönjük mindazok támogatását, imádságát, segítő szavait, akik a mindannyiunkat megrázó tragédia feldolgozásához – felelős módon – biztosítják az olyannyira szükséges nyugalmat, elcsendesülést ezekben a nehéz napokban.

Sajtószolgálat:

+36 30/445-4002 312 mellék
e-mail: [email protected]