Főooldal
Tájékoztatás szülőknek

Tájékoztatás szülőknek

Készenléti Ügyelet: 52-447-724 (0-24 órában hívható)

Tájékoztató

Óvodai – iskolai szociális segítő tevékenységről

Milyen problémával lehet az óvodai- iskolai szociális segítőhöz fordulni?

  • Iskolához köthető problémák pl. nehézségek a beszoktatás során, szorongás, figyelmi problémák, konfliktus az iskolatársakkal, konfliktus az iskolapedagógusokkal, egyéb magatartási problémák.
  • Gyermeknevelési kérdésekben pl. táplálkozási, alvási és szobatisztasági problémák, szófogadás kérdése, otthoni feladatok elvégzése, szülő-gyermek kapcsolata nem kielégítő.
  • Családon belüli problémák pl. bántalmazás, szülők közötti veszekedés, válás, veszteség, anyagi nehézségek, túlzott alkoholfogyasztás, szerhasználat.

Hogyan tud segíteni az óvodai – iskolai szociális segítő?

  • Egyéni tanácsadás, segítő beszélgetés szülőkkel/ iskolapedagógusokkal, segítségnyújtás problémakezelésben, cél: támogatás nyújtása a nehézséget okozó élethelyzetek kezelésében.
  • Tanácsadás szülőknek a gyermeknevelés és a családi élet más problémát okozó területein, iskolai problémák kapcsán segíti a szülőket az enyhébb családi nehézségek kezelésében, elsődlegesen a gyermeknevelés nehézségeiben.
  • Részvétel a szülő és az iskolapedagógus közötti megbeszélésen: a szülő, az iskolapedagógus vagy mindketten kérhetik, hogy a szociális segítő legyen jelen a megbeszélésen.
  • Közvetítés szülő-óvodapedagógus, szülő-gyermek kapcsolatban: a szociális segítő közvetítőként segíti a nehézséget okozó konfliktusok megbeszélését és rendezését.
  • Információnyújtás elérhető szolgáltatásokról (pedagógiai, pszichés, szociális), jogokról, a szociális rendszer működéséről, segítségnyújtás az ügyintézésben; szükség esetén tájékoztatást nyújt a szociális ellátásokról és intézményekről, és az ezekben szokásos eljárásokról, és lehetőségekről, segít az ügyintézésben pl. kapcsolatfelvétel, időpont egyeztetés, nyomtatványok kitöltésében.
  • Közvetítésszolgáltatásokhoz: a probléma jellegétől függően, javaslatot tesz a megfelelő intézménnyel való kapcsolatfelvételre, és segítséget nyújt a kapcsolat kialakításában.
  • Súlyos veszélyeztető helyzetben, elhúzódó családi konfliktusok esetén, mint jelzőrendszeri tag delegálja családot a család- és gyermekjóléti szolgálathoz.

Az óvodai – iskolai szociális segítőt a gyermekek és a szülők önként is megkereshetik, ha tanácsra van szükségük a problémájuk megoldásában.

Szolgáltatást biztosító intézmény neve: DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja,

 4027 Debrecen, Thomas Mann u. 2/A szám, tel: 52-411-133, 52-447-724

Óvodai és iskolai szociális segítő neve, elérhetősége az iskolában:

NAGYNÉ MUDRA MÓNIKA

Fogadónap: Hétfő

Fogadóóra: 13:30-15:30

                                                        Földszint 6. szoba

Időpont egyeztethető munkaidőben a 06-30-633-6571 telefonszámon.

Egyéb időben üzenet hagyható: 52-455-808

Készenléti Ügyelet: 52-447-724 (0-24 órában hívható!)